A KIÁLLÍTÁSRÓL

 

Színészkatonák, fogolyprimadonnák
Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményei számos első világháborús színjátszással kapcsolatos anyagot őriznek. Munkánk során gyakran találkoztunk ezekkel a páratlan dokumentumokkal: hadifogságban kiadott színházi újságokkal, hadifogoly- visszaemlékezésekkel, fogolyszínház-fényképekkel, kézzel festett színházi plakátokkal valamint az Első Magyar Frontszínház emlékét őrző albummal, fényképekkel, színlapokkal, levelekkel.
Ezt a gazdag és különleges dokumentum-együttest a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2005. október 28-án megnyílt Színészkatonák, fogolyprimadonnák című időszaki kiállításon tártuk a nagyközönség elé. A tárlat az első magyar frontszínház és a Szibériában működött magyar hadifogolyszínházak életét valamint a hátországi háborús színházi propagandát, jótékonysági, hadsegélyező tevékenységet mutatta be.
Az első világháború centenáriuma alkalmat ad rá, hogy ismét beszéljünk erről a két különleges színjátékformáról. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet anyagát az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményeiben őrzött dokumentumokkal egészítettük ki. A hadifogolyszínházakról szóló részben nem törekedtünk, törekedhettünk teljességre: virtuális kiállításunk csak azokat a helyszíneket mutatja be, melyekről az említett közgyűjteményekben dokumentumokat találtunk.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.