Színházi lapok

 A fogolyszínházat elsősorban a jegyeladásból tartották fenn, de jelentős bevételt hozott a lapkiadás is. A kezdetleges nyomdai eljárással készült színházi újságok közölték a darabok szereposztását, cselekményét; kis írások mutatták be a főbb szerepeket játszókat. A színészekről szóló portrékat karikatúrákkal illusztrálták.

A Magyar Fogoly Színpad 1915–1916 között Pjescsankán, a Színházi Lap 1917–1918-ban Berezovkán, a Szibériai Színházi Élet 1918-ban Verhnyeugyinszkban jelent meg. Színházi tárgyú cikkek is olvashatók a Napkelet című újságban, melyet Troickoszavszkban (1917. március és május) és Verhnyeugyinszkban (1917. június–1918. február) Macsellár Gyula – Ralles Camill álnéven – szerkesztett. A lap egyetlen példányban készült, Wanitsek László kalligrafálta a cikkeket, a címlapokat Zimmer Emil iparművész tervezte és rajzolta, akinek neve a színlapokon is gyakran feltűnt. Nem csak színészi alakításaival, hanem mint énekes is sok sikert aratott. Finom rajzai az újság lapjain is megjelentek. A karikaturista Gubacs Gábor (álnéven Vöcsök Kázmér) a színészek lényegét ragadta meg jó humorú rajzaival. A színpadon jó kuplé énekesnek bizonyult.

Verhnyeugyinszkban jelent meg a Szibériai Színházi Élet című újság is. Szerkesztője dr. Gergely Lajos volt. Lejegyzője ennek a lapnak is Wanitsek László, rajzolói: Saáry Jenő, Lende Béla, Gubacs Gábor, Lengyel László, Hegedűs Pál. Úgy tervezték, hogy a lap minden színházi előadás után megjelenik, s az újság eladásából származó bevételt átengedi az előadást tartó társulatnak.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.