Tomszk

A tomszki tiszti táborban Baróti József, a szegedi színház főrendezője és Csomafáy Sándor, a szegedi színház első hegedűse alakították meg a Tomszki Hadifogoly Magyar Tisztek Színháza elnevezésű társulatot. Baróti kizárólag a rendezői feladatokat látta el, nem lépett színpadra. A színházban játszott a szatmári társulat egykori színésze, Désy Jenő hadnagy. A színház saját zenekarát Csomafáy Sándor szervezte meg.

A hangszereket a bevételből vásárolták, és a Vöröskereszt segítségével szereztek néhány darabot. A társulat az előadások jövedelmét a szomszédos legénységi tábor segélyezésére fordította. A színészek 1918-ban az anyagi okok miatt beszüntették működésüket. A tomszki városi színházban utoljára bemutatták a Gül babát, majd a társulat végleg feloszlott.

161

A tomszki tiszti fogolytábor látképe
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből

Néhány darab a tomszki tiszti hadifogolyszínház gazdag repertoárjából: Oscar Wilde: Salome, Firenzei tragédia, Huszka Jenő: Gül baba; Henri Keroul–Albert Barré: Léni néni; Kálmán Imre: Tatárjárás; Lengyel Menyhért: Taifun; Henry Bernstein: A tolvaj; Arthur Schnitzler: A zöld kakadu; Maurice Maeterlinck: Monna Vanna; Molnár Ferenc: Az ördög; Madách Imre: Az ember tragédiája; Jacques Offenbach: Szent házasság.
Ez a társulat olyan műveket választott, melyekben kevés a női szerep. Baróti József rendező így akarta tompítani a férfiprimadonnák túlzott kultuszát, melyet veszélyesnek és művészietlennek tartott.

A Tomszki Hadifogoly Magyar Tisztek Színháza tagjai:
Baróti József (rendező), Csomafáy Sándor (karmester), Bényey Zoltán, Blanárovits Ágoston, Boross Gyula, Bródy Samu, Csiby Ferenc, Désy Jenő, Diamant István, Diwald, Dóbisz Károly, Ébenmann, Fülöp, Gálfy Gábor, Guttmann Gyula, Háner Adolf, Herczegh, Jeremiás, Kelemen, Kirchner László, Koziel Ottó, Lakó, Lőwy, Münnich, Ottlyk György, Perhács Imre, Radics, Rónafáy, Schazembeck, Serbán István, Simkó Hugó, Stanek, Szabó G., Szoby Endre, Tompos, Trugly Ödön, Voith, Wanitsek Rezső, Weisz, Wilinszky

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.